top of page

Schipper Waling

Tussen ongeveer 1915 en 1920 is de Courier van schipper Waling.

Deze voer er mee in de beurtvaart in Zeeland en Zuid Holland. Hieronder een stukje uit zijn herinneringen aan het scheepje en een beurtvaartverklaring uit 1918.

Herinneringen uit verschillende episoden uit het leven van H. Waling, geboren te Ooltgensplaat in 1883 (11 september). Schrift 1 van 2, overgeschreven ca. 1980 door dochter Krijn Waling. Uitgetypt door achterkleinzoon Geerten Waling, najaar 2006.

2.courier advertentie 1915

We zochten en keken uit, maar er was geen doen aan, tot we een advertentie lazen dat er in Harlingen een tjalkje te koop was. Samen met Ansum gingen we erheen om te zien wat het was. Het bleek een kaasscheepje te zijn, dat van Hoorn op Amsterdam gevaren had, was wel niet wat we wilden hebben, maar alles was nogal goed, dus kochten we het voor f 4000,-. Joost van Weenen met Joh. Hers, een oud schipper hebben hem gehaald, en kwamen een paar dagen later in Battenoord aan. De naam was Courier. Ik heb aan dit schip niets meer hoeven te veranderen, alleen een ankerlier erop gezet en verder heb ik er mee gevaren tot ik in 1920 een motorboot kocht. Daar er geen olie was werd er veel gesmokkeld en tegen dure prijs verkocht; want die opgetuigde motoren waren goed bij voor of ruime wind maar in de wind vooral binnen, kon je er niets mee beginnen. Zodoende was ik toch goed geslaagd, daar het een handig schip was. Vooral op de slikken bij Battenoord. Ik behoefde weer voor niemand te blijven liggen, voeren meest zaterdags van huis en samen met Joost heb ik goed gevaren.

Nu moest de Courier verkocht worden, deze was te hoog voor de aardappelmarkt in Amsterdam. Was hij iets lager geweest, was hij zo verkocht geweest, maar niet lang daarna kwam er een Oude Tongse schipper C. Fenema, een fries van geboorte, en die had zoveel goede eigenschappen van de Courier gehoord dat hij zelfs op een zondagmorgen naar N.T. kwam om over de koop te praten. Daar de Courier ook van friese afkomst was, was die man gek om die boot te kopen. Het gevolg is geweest dat ik hem verkocht voor f 5000,-. Deze man heeft er later veel geld aan vermaakt, o.a. nieuwe dekken en motor erin. Lang heeft hij er niet mee gevaren, daar hij al bejaard was, toen hij hem van mij kocht. Tot zover de schepenaangelegenheid.


beurtvaartverklaring courier 1918

beurtvaartverklaring courier 1918


De beurtvaartverklaring voor het zeilschip Courier, uitgegeven op 17 april 1918 te ‘s-Gravenhage.

Er mocht gevaren worden tussen Nieuwe Tonge en Rotterdam met tusschengelegen plaatsen in Voornschekanaal of het Spui, ook via Dordrecht. vise-versa.

Berichten

Recente berichten

zoekwoorden

bottom of page